28 Nisan 2012 Cumartesi

BEBEKLİK DÖNEMİNDE BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ




BEBEKLİK DÖNEMİNDE BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ

      Bebeğin iyi beslenmesinin göstergesi standartlara uygun büyüme ve gelişmesidir. O halde çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamasının en iyi yolu büyümesini ölçmektir. İlk aylardan itibaren bebeğin ağırlığının ve boyunun ölçülmesi gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda büyüme geriliği ve çeşitli hastalıklar görülür.

      Ayrıca sağlıklı beslenmeyen çocuk, huzursuz, mutsuz ve mızmız olur. Sağlıklı beslenen bebekler canlı, hareketli ve neşelidir. İlk yıllarda beyin hücreleri hızla gelişir. Sağlıklı beslenmeyen çocuklarda zihinsel yetersizlikler görülür. Bebeğin beslenme alışkanlığı iyi bir dengeye oturtulursa duygusal gelişimini olumlu yönde etkilenir. Özellikle emme sırasında anne ve çocuk arasında kurulan bağ temel güven duygusunu geliştirir.

BEBEKLİK DÖNEMİNDE BESLENME ŞEKİLLERİ

Doğal beslenme: Anne sütü ile beslenmektir. Bebeğin beslenmesinde en doğal yol anne sütünün verilmesidir. 6.aya kadar verilmesi gerekir. Yeni doğan bebekler günde 8-10 öğün emmek isterler. Daha sonraki günlerde bebeğin isteğine göre 2-4 saat aralıklarla bebek emzirilmelidir. Büyüdükçe acıkma süresi uzar. Bebeğin beslenmesinin en iyi göstergesi büyüme ve gelişmesinde düzelme ve artmadır.

      Süt oluşumunu sağlayan hormonun adı prolaktin, sütün kanallarda ilerlemesini sağlayan oksitosindir.

Yapay beslenme: Anne sütü olmadan diğer sütler yada mamalarla yapılan beslenme şeklidir. Bebek beslenirken biberon ya da bebeğe uygun kaşık kullanılır. Annenin hastalığı yada dışarıda, iş yerinde çalışması böyle bir tehlikeyi zorunlu kılar. Yapay beslenmede temel besin süttür. Sütü pastörize, sterilize biçimde kullanmak gerekir. Çiğ sütü kullanmadan önce kaynatmak gerekir.

0-1 yaş bebeğin beslenmesinde uyulması gereken kurallar

Temizlik : Bebek beslenmesinde uyulması gereken en önemli kurallardan biridir. Biberonlar sık sık kaynatılmalı, bebeğe verilecek emziklerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Uygun koşullarda saklanan anne sütünü hazırlama: Sağlıklı koşullarda hazırlanan anne sütü buzlukta veya buzdolabında saklanabilir. Süt ılıdıktan sonra kaşıkla veya biberonla verilebilir.

İnek sütünün bebeğe uygun hazırlanması: İnek sütü kaynama derecesine ulaştıktan sonra en az 5 dk daha kaynatmak gerekir. Bu yolla çocuğa verilen sütün sindirimi güçtür.  İnek sütü yarı yarıya sulandırılır. Şeker, zeytinyağı ilave edilebilir.

Süt şişesi ve emzikler: Biberon, kapak ve emzikler iyice yıkanladır. Soğuk ve temiz bir suya konmalıdır. 10 dk kaynatıp emzikte içine atılarak 3 dk daha kaynatılmalıdır.

Tamamlayıcı besinlerle alıştırma hazırlama

     Bebek anne sütü aldığı sürece ek besinler kaşıkla verilmelidir. Çünkü çocuk biberona alışırsa anne memesini bırakabilir.

      Ek besinlere az miktarda ve teker teker başlanmalı. Miktar her gün biraz daha artırılmalıdır. Havuç suyu, elma suyu ve yoğurt denenebilecek yemekler.

      Ek besinlerin seçiminde ailelerin ekonomik gücü e yemek alışkanlıkları dikkate alınmalıdır. Bebeğiniz ilk besinleri için şeker ve tuz kullanmayınız. Verdiğiniz yiyeceklerin içinde yeterince şeker ve tuz vardır.

      1 yaşına kadar bebeklere dişleri yeteri kadar çıkmadığından yiyecekleri püre halinde hazırlayıp verin. Bebeğinizin yiyeceklerini ılık verirseniz daha çok hoşuna gidecektir.

1- Mama: Mamaların hazırlanacağı su kaynatılmış soğutulmuş yani dinlenmiş olmalıdır. Suyun içine atılan mama çok iyi karıştırılmalı. Bebeğe öyle verilmelidir. Her defasında taze verilmelidir.

2-Meyve suyu: Mevsim meyveleri çok iyi yıkanıp suları sıkılıp vitaminleri kaçmadan çocuğa içirilir. Birkaç meyve bir arada sıkılabilir.

3- Meyve püresi: Mevsim meyveleri çok iyi yıkandıktan sonra rendeden geçirilip çocuğa kaşık yardımıyla yedirilir. Taze olmalıdır.

4- Çorbalar: Mevsimine göre çorbaları yapılabilir. Az miktarda yapılmalıdır. Tuzsuz, acısız çorbalar verilir. Yağ yanmış olmayacak çiğden konacak. 1 kaşık kadar, piştikten sonra konulmalıdır.

5- Sebze püresi veya çorbası:  İlk günler hazırlanan çorbalar tadımlık olmalıdır. Çorbalar tek tek pişirilerek denenir. Havuç, patates, kabak, maydanoz tercih edilmelidir. 2-3 haftalık alıştırmanın sonunda  bitkisel yağ ilave edilir. Az suda pişirilir. Pişme suyu atılmaz. Çabuk pişirilmelidir.

6- Yumurta hazırlamak: 6-9 aylar arasında yumurta yedirmeye başlanabilir. Küçük bebeklere iyi pişmiş katı yumurtanın sarısını vermek gerekir. Nohut büyüklüğünde yedirmeye başlanır. Alerji yapmıyorsa yavaş yavaş mamasına katılabilir. Yumurtanın beyazı bebeğe 1 yaşından sonra verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"BENİM ÇOCUĞUM" DA NEREDEN ÇIKTI!

         Çok uzun zaman önce; bir çocuk sitesine yayınlanmak üzere bir yazı yazmıştım. Yazının içeriği blog tanıtımıydı. Blog ...