BEBEKLİK DÖNEMİNDE BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ
Bebeğin iyi
beslenmesinin göstergesi standartlara uygun büyüme ve gelişmesidir. O halde
çocuğun sağlık ve beslenme durumunu anlamasının en iyi yolu büyümesini
ölçmektir. İlk aylardan itibaren bebeğin ağırlığının ve boyunun ölçülmesi
gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarda büyüme geriliği ve çeşitli
hastalıklar görülür.
Ayrıca sağlıklı beslenmeyen çocuk,
huzursuz, mutsuz ve mızmız olur. Sağlıklı beslenen bebekler canlı, hareketli ve
neşelidir. İlk yıllarda beyin hücreleri hızla gelişir. Sağlıklı beslenmeyen
çocuklarda zihinsel yetersizlikler görülür. Bebeğin beslenme alışkanlığı iyi
bir dengeye oturtulursa duygusal gelişimini olumlu yönde etkilenir. Özellikle
emme sırasında anne ve çocuk arasında kurulan bağ temel güven duygusunu
geliştirir.
BEBEKLİK DÖNEMİNDE BESLENME ŞEKİLLERİ
Doğal beslenme: Anne sütü
ile beslenmektir. Bebeğin beslenmesinde en doğal yol anne sütünün verilmesidir.
6.aya kadar verilmesi gerekir. Yeni doğan bebekler günde 8-10 öğün emmek
isterler. Daha sonraki günlerde bebeğin isteğine göre 2-4 saat aralıklarla
bebek emzirilmelidir. Büyüdükçe acıkma süresi uzar. Bebeğin beslenmesinin en
iyi göstergesi büyüme ve gelişmesinde düzelme ve artmadır.
Süt oluşumunu sağlayan hormonun adı prolaktin,
sütün kanallarda ilerlemesini sağlayan oksitosindir.
Yapay beslenme: Anne sütü
olmadan diğer sütler yada mamalarla yapılan beslenme şeklidir. Bebek
beslenirken biberon ya da bebeğe uygun kaşık kullanılır. Annenin hastalığı yada
dışarıda, iş yerinde çalışması böyle bir tehlikeyi zorunlu kılar. Yapay
beslenmede temel besin süttür. Sütü pastörize, sterilize biçimde kullanmak
gerekir. Çiğ sütü kullanmadan önce kaynatmak gerekir.
0-1 yaş bebeğin beslenmesinde
uyulması gereken kurallar
Temizlik : Bebek
beslenmesinde uyulması gereken en önemli kurallardan biridir. Biberonlar sık
sık kaynatılmalı, bebeğe verilecek emziklerin temiz olmasına dikkat
edilmelidir.
Uygun koşullarda saklanan anne
sütünü hazırlama: Sağlıklı koşullarda hazırlanan anne sütü buzlukta
veya buzdolabında saklanabilir. Süt ılıdıktan sonra kaşıkla veya biberonla
verilebilir.
İnek sütünün bebeğe uygun
hazırlanması: İnek sütü kaynama derecesine ulaştıktan sonra en az 5 dk
daha kaynatmak gerekir. Bu yolla çocuğa verilen sütün sindirimi güçtür. İnek sütü yarı yarıya sulandırılır. Şeker,
zeytinyağı ilave edilebilir.
Süt şişesi ve emzikler:
Biberon, kapak ve emzikler iyice yıkanladır. Soğuk ve temiz bir suya
konmalıdır. 10 dk kaynatıp emzikte içine atılarak 3 dk daha kaynatılmalıdır.
Tamamlayıcı besinlerle alıştırma hazırlama
Bebek anne sütü aldığı
sürece ek besinler kaşıkla verilmelidir. Çünkü çocuk biberona alışırsa anne
memesini bırakabilir.
Ek besinlere az miktarda ve teker teker
başlanmalı. Miktar her gün biraz daha artırılmalıdır. Havuç suyu, elma suyu ve
yoğurt denenebilecek yemekler.
Ek besinlerin seçiminde ailelerin
ekonomik gücü e yemek alışkanlıkları dikkate alınmalıdır. Bebeğiniz ilk
besinleri için şeker ve tuz kullanmayınız. Verdiğiniz yiyeceklerin içinde
yeterince şeker ve tuz vardır.
1 yaşına kadar bebeklere dişleri yeteri
kadar çıkmadığından yiyecekleri püre halinde hazırlayıp verin. Bebeğinizin
yiyeceklerini ılık verirseniz daha çok hoşuna gidecektir.
1- Mama: Mamaların
hazırlanacağı su kaynatılmış soğutulmuş yani dinlenmiş olmalıdır. Suyun içine
atılan mama çok iyi karıştırılmalı. Bebeğe öyle verilmelidir. Her defasında
taze verilmelidir.
2-Meyve suyu: Mevsim
meyveleri çok iyi yıkanıp suları sıkılıp vitaminleri kaçmadan çocuğa içirilir.
Birkaç meyve bir arada sıkılabilir.
3- Meyve püresi: Mevsim
meyveleri çok iyi yıkandıktan sonra rendeden geçirilip çocuğa kaşık yardımıyla
yedirilir. Taze olmalıdır.
4- Çorbalar: Mevsimine
göre çorbaları yapılabilir. Az miktarda yapılmalıdır. Tuzsuz, acısız çorbalar
verilir. Yağ yanmış olmayacak çiğden konacak. 1 kaşık kadar, piştikten sonra
konulmalıdır.
5- Sebze püresi veya çorbası: İlk günler hazırlanan çorbalar tadımlık
olmalıdır. Çorbalar tek tek pişirilerek denenir. Havuç, patates, kabak,
maydanoz tercih edilmelidir. 2-3 haftalık alıştırmanın sonunda bitkisel yağ ilave edilir. Az suda pişirilir.
Pişme suyu atılmaz. Çabuk pişirilmelidir.
6- Yumurta hazırlamak:
6-9 aylar arasında yumurta yedirmeye başlanabilir. Küçük bebeklere iyi pişmiş
katı yumurtanın sarısını vermek gerekir. Nohut büyüklüğünde yedirmeye başlanır.
Alerji yapmıyorsa yavaş yavaş mamasına katılabilir. Yumurtanın beyazı bebeğe 1
yaşından sonra verilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder