24 Nisan 2012 Salı

GEBELİK...


GEBELİK
      Döllenmeden doğuma kadar geçen döneme gebelik denir. Doğal (fizyolojik) bir süreç olan gebelik ovum ve spermin birleşerek döllemesi ve döllenmiş yumurtanın uterus duvarına yerleşmesi ile başlar, doğum eylemi ile son bulur. Normal gebelik 9 ay 10 gün sürer, ortalama 40 haftadır. Anne karnında plesanta aracılığıyla beslenir.
Plesanta: Anneden fetüse oksijen, besin, ilaç, hormon ve diğer maddeleri taşıyan kanallar sistemi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda fetüste oluşan artık ürünleri de anne karnına transfer eder. Ve bu maddeler annenin böbreği tarafından dışarı atılır. Fetüs plesantaya göbek kordonu denilen damar yolu ile bağlıdır. Fetüs etrafını saran sıvı dolu bir  kese içerisinde yüzmektedir.
Gebeliğin Kesin Olmayan Belirtileri:
1. Regl kesilmesi; ilk belirtilerden biridir. Ruhsal ve sosyal koşullarda hava koşullarından etkilenebilir. Bu nedenle kesin gebelik belirtisi değildir.
2. Bulantı ve kusma; gebelerin yarısında rastlanır. İlk üç ayda olur. Genellikle sabahları şiddetlidir.
3. Vücutta görülen değişiklikler;
    a. Vajinada görülen değişiklikler; vajina gebelik sırasında büyümüş ve ödemlidir(şiştir). Bunun sonucu olarak morumsu renk alır.
    b. Sık idrara çıkma; rahim büyüdükçe, idrar torbasını sıkıştırması sonucu ortaya çıkar. Hafif durumlar önemli değildir. Sık idrara çıkmanın yanında yanmada varsa idrar y olu iltihabı olabilir, doktora başvurulmalıdır. Sık idrara çıkma ilk ve son aylarda görülür.
    c. Meme bezlerindeki değişiklikler; memelerde sızlama ve duyarlılık vardır. Sıkılınca süte benzer bir sıvı (kolostrum) çıkar. Meme başı ve çevresi koyulaşır. Gebeliğin ilk haftalarında memeler büyür ve sertleşir.
    d. Cilt üzerinde meydana gelen değişiklikler; gebeliğin son aylarında bazı kadıların alın, yanak ve alt çene bölgelerinde kahverengi lekeler görülür. Kelebeği andıran bu lekelere gebelik sisi adı verilir. Doğumun ilk haftalarında bu lekeler azaları. Doğumdan önce ve sonra besleyici kremler kullanılması yararlıdır.
Rahim büyümesi sonucunda karında çatlaklar belirir. Bunlar karını gelişmesi sonucu derinin esnek liflerinin kopmasıyla oluşur. Karın ve kalçalara yumuşatıcı kremler kullanılması yararlı olur. Gebelik çatları için bol bol su içilir.


4. Ağırlık değişmeleri; gebe ilk 3 ayda 1 kg alır. 3 AYDAN SONRA HER AY 1,5-2 kg alır. Gebelik sonunda 9-13 kg ı bulur. Fazla kilo artışı varsa  hamur işi, tatlı tuzlu yenmemesi daha çok sebze meyve süt ve yumurta yemesi önerilir. Daha fazla kilo alıyorsa toksemi yönünden değerlendirilir. Doktora sevk edilmelidir. (toksemi: gebelik zehirlenmesi) Toksemi vücutta atılamayan ödemler sonucu ortaya çıkan ve tansiyonu yükselten bir rahatsızlıktır. Anne ve bebek risk altındadır.
5. Aş erme; Gebelikte görülen anormal bir iştah durumudur. Aş eren kadın bazı yemeklerden tiksinir fakat kil, kömür  gibi akla gelmedik şeyleri ve ekşi, tatlı şeyleri yemek için aşırı bir istek duyabilir.
Kesin Gebelik Belirtileri:
1. Gebelik testinin(müspet) olumlu çıkması,
2. Çocuk hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi (4.aydan itibaren hissedilir.)
3. Çocuk kalp sesinin duyulması,
4. Çocuk eklerinin (kol, bacak, el, ayak) muayenede elle hissedilmesi,


<><><>5.Ultrasonla gebeliğin  saptanması.<>

<><><><>
BESİN GRUPLARININ BEBEĞİN GELİŞİMİNE ETKİSİ
Yiyecek Grupları
Besin Öğeleri
Bebeğin Gelişimi
Süt ve süt ürünleri
Protein, vitamin, kalsiyum
Kemikler, gözler, dişler
Et ve et ürünleri
Protein, demir, vitaminler
Kas, kan, beyin
Sebze ve meyveler
Vitamin C
Gözler, deri, kan
Ekmek ve tahıllar
B vitaminleri
Büyüme
Yağlar
Temel
Beyin hücreleri, enerji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"BENİM ÇOCUĞUM" DA NEREDEN ÇIKTI!

         Çok uzun zaman önce; bir çocuk sitesine yayınlanmak üzere bir yazı yazmıştım. Yazının içeriği blog tanıtımıydı. Blog ...