22 Nisan 2012 Pazar

DÖLLENME VE SUNİ DÖLLENME



DÖLLENME VE SUNİ DÖLLENME


Döllenme olayının gerçekleşmesinde kadında yumurtlama ve mestruasyon( aybaşı kanaması, adet, regl) çok önemlidir.


A. Aylık  Çevirim(Aybaşı Kanaması) : Menstruasyon yaklaşık 4-6 gün sürer ve ortalama her 28 günde bir olur, değişiklikte gösterebilir.


       Ay başı kanamasının ilk günü aylık çevirimin başlangıcı sayılır. Çevirimin 1. ve 13. Günleri çoğaltma dönemi veya folikül dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde yumurtalık içindeki yumurtaları taşıyan yuvarlak yapılar(foliküller) olgunlaşır, büyürler. Çevirimin tam ortasında 14.ve 15. günlerinde yumurtlama olur.


      Yumurtlamayla çevirimin 2.dönemi (14 ve 28 günler arası) başlar. Bu döneme salgı dönemi denir. Follikül sarı cisme dönüşür ve progesteron hormonu salgılamaya başlar. Şayet döllenme gerçekleşmemişse aylık çevirimi 28. gününde hormon seviyeleri düşer. Ve her ay olası bir hamilelik için kalınlaşan uterus iç dokusunu besleyen kılcal damarlarda daralmalar kıvrılmalar olur. Dokunun canlılığı kaybolur ve dökülür. Uterustaki bu doku döllenemeyen yumurta ile birlikte dışarı atılır. Böylece yeni bir aylık çevirim başlar. Ancak kadında hormon yetersizliği genital organların gelişmemiş olması yada bu organlardan herhangi birinin eksikliği durumunda aylık çevirim gerçekleşmez.


B. Gebelik Fizyolojisi : Erkek üreme hücresi kuyruğu sayesinde hareket eder. Yumurtadan 50.000-100.000 defa daha küçüktür. Sperm, baş, boyun, gövde ve kuyruk kısımlarından oluşur. Baş kısmında çekirdek bulunur.


Yumurtanın dış kısmı zarla kaplıdır. İçerisinde stoplazma ve çekirdek bulunur.


Cinsel birleşme sırasında milyonlarca erkek üreme hücresi vajinaya boşalır. Yaklaşık olarak 250-300 milyon civarında olan spermlerden ancak bir tanesi yumurtanın çekirdeğine ulaşabilir. Sperm ve ovumun çekirdeğinin birleşmesiyle döllenme başlamış olur. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Böylece insanın ilk hücresi oluşur. Döllenen yumurta önce ikiye sonra dörde daha sonra sekize bölünür. Bölünme işlemi ikiye katlanarak devam eder. Bu arada hacmi hep aynıdır. Sürekli bölünmeye devam eden hücreler büyür. Ve uterusun boşluğuna doğru ilerler. Burada döllenmiş yumurtanın tutunup, gelişmesi için hazırlanmış olan özel dokuya ancak 4-5 günde ulaşır. Ve tutunup gelişmeye başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"BENİM ÇOCUĞUM" DA NEREDEN ÇIKTI!

         Çok uzun zaman önce; bir çocuk sitesine yayınlanmak üzere bir yazı yazmıştım. Yazının içeriği blog tanıtımıydı. Blog ...