26 Eylül 2012 Çarşamba

TUVALET EĞİTİMİ ve TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI



TUVALET EĞİTİMİ

      Tuvalet eğitim aşamasında anne çocuğun dışkısını tutmasını ve uygun, zaman ve yerde tuvalete yapmasını ister. Bunun için ceza ve ödül kullanılır. Annenin tuvalet eğitimi sırasında gösterdiği baskıcı ve katı tutumu çocuğun dışkısını tutmasına ve ileriki yaşlarda inatçı, cimri ve yıkıcı kişilik özellikleri göstermesine neden olur. Freud’a göre ileriki yaşlarda bu eğitimi güzel almazsa müsrif birisi de olabilir.

      Çocuğunuz yürümeye başladıktan sonra büzgen kaslarının olgunlaşması ile gerçekleşir. Birde bunu algılayıp haber vermesi için konuşmayı öğrenmiş olması gerekir. Her çocuk için değişen bu zaman dilimi 18. Aydan 2.5-3 yaşına kadar sürebilir. Tuvalet terbiyesinde zorlama olan çocuklarda genelde geceleri altına kaçırma veya büyüyünce devam eden çeşitli psikolojik uyumsuzluklar ortaya çıkmaktadır.  Tuvalet eğitimi konusunda çocuğunuza sevecen ve güven dolu yaklaşın. En ufak başarısını bile gülerek dile getirin. Eğer umursamaz bir tavır takınırsanız yaptığı işin o kadar da önemli olmadığını hissettirirsiniz.

       Çocuğunuza artık büyüdüğünü ve tuvaletini büyükler gibi yapmasını, ondan beklediğinizi açık olarak söyleyin. Ve kararlı bir şekilde bezini bir tara bırakıp alıştırma kilodu giydirebilirsiniz. Tuvalet terbiyesinin birkaç gün içinde gerçekleşeceğini ümit etmeyin. Sandığınızdan da uzun zaman alabilir. Tam olarak öğrenmiş olduğunda bile oyuna daldığı bir sırada altına kaçırabilir.

Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Gösteren Bazı İşaretler

-   Uykudan kuru kalkabiliyor ve gün içinde 2 saat kuru kalabiliyorsa,

-   Büyükler gibi tuvalete gitme isteğini belirtiyorsa,

-   Altını ıslattığında utanıyorsa,

-   Islak, kuru, lazımlık v.s gibi tek sözcüklü ifadeler kullanabiliyorsa, çocuk tuvalet eğitimine hazır demektir.

Çocuğun Tuvalet Temizliğinin Doğru Uygulanması İçin;  velilerin evde çocuklarına gerekli eğitimi vermeleri çok önemlidir. Ailelerin bir çoğunun çocuklarının tuvalet temizliğini kendi başına yapamayacağı inancında olmaları, çocukları bu konuda güvensizliğe itmektedir. Araştırmalar evde tuvalet eğitimi alan çocukların, okulda genellikle hiç sorun yaşamadıklarını göstermiştir. Bu nedenle velilerin eğitim ve çocuklarına destekleri çok önemlidir.

     Aşırı disiplin altındaki ve sıkıntılı çocuklarda idrar kesesi kasılır ve tutabileceği idrar miktarı azalır. Bu da idrar kaçırmayı kolaylaştırır.

 



TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI

Önemi ve Temizlik Araç Gereçleri


Eller yıkanmalı
Dişler fırçalanmalı
      Kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Bireysel sağlığı tehdit eden hastalıklardan korunmak içinde kişisel ve çevre  temizliğini sağlamak önemlidir.

      Anne, baba veya eğitimci tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, 24-30 aylıktan sonra çocuğun kendisi tarafından yapılabilmesi için ortam sağlanması gerekmektedir. Örneğin tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Temizliğin, sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamaları da temizlik için gereklidir. Her gün yapılan işler arasında, mevsimine göre değişiklik göstermekle beraber, banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.

      Su ve sabun olmadan temizliğin sağlanması mümkün değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifler, diş fırçalar, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü kişisel kullanılması gereken araçlardır. Ayrıca temizliğin sağlandığı banyo, lavabo, tuvalet gibi mekanların temizliği hijyen açısından önemlidir.

      Okul öncesi eğitim kurumlarında serbest zaman etkinliği sonrası, kahvaltı, öğle yemeği öncesi ve sonrası çocuklara el yıkattırılmaktadır. Okulun fiziki koşullarına göre öğretmenle birlikte yardımcı personel çocukları bazen küçük gruplarla bazen de hepsinin sıra olmalarını sağlayarak el temizliğine yönlendirmektedirler. Öğretmen lavaboda uzun kollu giysilerin kollarının geriye çekilmesi ele yeterli miktarda sabun alınması çeşmenin az açılması ve ellerin iyice durulandıktan sonra kurulanması için çocuklara sözel yönlendirmelerle rehberlik yapması gerekebilir. Zaman içinde bu alışkanlıklar kazanıldığında, öğretmenin sadece gözlemci olması yeterli gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"BENİM ÇOCUĞUM" DA NEREDEN ÇIKTI!

         Çok uzun zaman önce; bir çocuk sitesine yayınlanmak üzere bir yazı yazmıştım. Yazının içeriği blog tanıtımıydı. Blog ...